Eindeloze mogelijkheden

1 jul

Op zaterdag 4 juli presenteert Text tijdens het Young Art Festival zeven jonge schrijvers en dichters. In de aanloop naar deze optredens stellen wij hen aan je voor. Vandaag: Yvo Nafzger uit Amsterdam.

‘We lijken allemaal heel goed te weten hoe het moet, waar het geluk te vinden is, en wat de definitie is van een geslaagd bestaan. Ondertussen staan we liever aan de zijlijn, scanderend naar voorbijgangers: ‘DOE IETS!’ In de hoop dat de ander het voor ons oplost.’

afbeelding YN voor YAF 2015

Aan het woord is Yvo Nafzger (29 jaar). Het gebrek aan ondernemingsvermogen dat zijn personages plaagt, is hem niet te verwijten: hij acteert, vertelt, presenteert, schrijft liedjes, poëzie, toneel en proza. Yvo studeerde aan de Kleinkunstacademie in Den Bosch en koos vervolgens voor de opleiding Artiest/Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar studeerde hij onlangs af met Zoetstof, een ijzersterke toneeltekst voor vier acteurs.

Als iedereen nu eens op zou staan,

uitbreken uit zijn fauteuil en eens kijken,

echt kijken. Naar alles om je heen.

Naar de mogelijkheden die eigenlijk, min of meer,

als je er echt voor open staat tenminste,

eindeloos zijn.

(uit: Zoetstof)

Zoetstof is gesitueerd in de woonkamer van Vader en Moeder. Dochter en Zoon hebben het nest al geruime tijd verlaten en Moeder verdooft de pijn van dit gemis met televisiekijken en met grote hoeveelheden slaappillen. Vader negeert zijn vrouw en richt zijn aandacht op de buren, zijn kinderen en zijn eigen crematie. Elk mogelijk levenseinde vereist immers een andere soort muziek: het eerste kun je niet kiezen, maar het tweede wel.

De buitenwereld bestaat vooral aan de andere kant van een verrekijker en aan het uiteinde van de telefoonlijn. De kinderen lijken te dronken (zoon Hugo) en te druk (dochter Clara) om langs te komen, maar waaien op een zeker moment toch aan. Zonder het te beseffen, zijn ze getuige van een groot tragisch moment.

Zoetstof doet denken aan klassieke werken van Edward Albee, Harold Pinter en Anton Tsjechov en is tegelijkertijd onmiskenbaar een 21e eeuws stuk. Het is niet moeilijk je tijdens het lezen een cast voor te stellen bij de personages. Maar komt die voorstelling er ook? Hoe doe je dat, als pas afgestudeerd auteur, je werk het theater in krijgen? Daarover gaan wij op zaterdag 4 juli rond 19.15 uur met Yvo in gesprek. Graag tot dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: