Over de schrijvers

Hieronder kun je meer informatie vinden over schrijvers die bij ons te gast zijn geweest.

2013

Stilte zonder stad

foto: Mike Nicolaassen

Hanneke Hendrix

Hanneke is schrijfster en hoorspelmaker. Haar debuut De verjaardagen kwam in september 2012 uit bij Uitgeverij de Geus en is genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In haar debuut beschrijft zij (zelf afkomstig uit een dorp) de positie van buitenbeentjes op een plek vol burgerlijke en bemoeizuchtige mensen. Ze maakt hoorspellen voor onder andere NTR en BNN. Haar verbale vertaling van het boek Mama Tandoori van Ernest van der Kwast werd in 2012 bekroond met de Prix Italia. Op dit moment werkt ze aan haar volgende boek, dat is september 2014 verschijnt.

Raoul de Jong

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) is schrijver, programmamaker, danser en levensgenieter. Zijn schrijfcarrière begon bij het jongerenplatform Spunk.nl en ondertussen zijn er al meerdere boeken van zijn hand verschenen: Het leven is verschrikkulluk, Stinknegers, It’s Amaaazing! en Miracoloso. Hij schreef en schrijft columns voor NRC Handelsblad, NRC Next, IS en Het Parool. Hij was de jongste winnaar ooit van de Dick Scherpenzeelprijs. Hij maakte items voor het programma Cafe de Liefde van de VPRO en schreef en regisseerde zijn eigen programma Iedereen Kan Dansen voor Villa Achterwerk. In oktober verscheen zijn nieuwste boek De Grootsheid van het Al, een bundeling van zijn verhalen voor NRC Handelsblad over zijn voetreis naar Marseille.

2012

Verdachte Verhalen

foto: Krijn van Noordwijk

Alex Boogers

Alex Boogers (1970) woont en werkt in Vlaardingen. Boogers was begenadigd vechtsporter tot hij bij een ernstig ongeluk verschillende ruggenwervels brak en verschoof. Hij debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Zijn laatste roman Alle dingen zijn schitterend verscheen in 2012. Meer informatie vind je op http://www.alexboogers.nl.

.

Özcan Akyol

Özcan Akyol

Özcan Akyol (Deventer, 1984) studeerde journalistiek en Nederlands. Na in de gevangenis in aanraking te komen met literatuur ontwikkelde hij zich van straatschoffie tot ware literaire belofte. Zijn debuut Eus verscheen vorig jaar bij uitgeverij Promotheus. Meer informatie is te vinden op http://www.ozcanakyol.nl.

.

.

Weg met woorden

Sara Kee

Sara Kee (1984) is schrijfster, documentairemaakster en filosofe, maar boven alles reiziger. Bij voorkeur zijn de reizen die ze maakt minimaal georganiseerd voor maximale ontspanning. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer en maakte de documentaire WavumbaZij die naar vis ruiken, waarvoor ze het scenario schreef in de eindfase van haar studie. Meer informatie vind je op http://www.sarakee.nl.

Annemarie de Gee

Merlijn Doomernik

Annemarie de Gee

Annemarie de Gee (1987) is regisseur, scenarist en schrijfster. Zij volgde vier jaar de Theater Academie in Amsterdam. Met haar voorstelling Dorpsstraat 1-2 Huis was ze  te zien op het Amsterdam Fringe Festival. Haar verhalen verschenen eerder in Passionate. Met haar debuut Kamermensen was ze te gast bij Weg met woorden. Meer informatie is te vinden op http://www.annemariedegee.nl.

.

.

Midzomer mythen

 

Anouk Kemper 

Anouk Kemper heeft onder ouderlijke druk journalistiek gestudeerd. Ze schreef en schrijft voor onder meer de Volkskrant, Folia en Het Parool. Via een bevriend schrijver kwam ze terecht op een open podium middag van uitgeverij Lebowski Achievers. Daar maakte ze zoveel indruk dat ze direct een contract aangeboden kreeg. Vorig jaar las ze op het Young Art Festival uit haar roman in wording. Elke vrije vrijdagmiddag werkte ze door aan De Almeerse Rioolmoorden, dat eind vorig jaar verscheen en heel goed werd ontvangen. Anouk is niet alleen bij Een Zee van Staal, maar ook weer op het Young Art Festival te bewonderen deze zomer!

Bob Bronshoff

Sterre van Rossem

Sterre van Rossem schrijft voornamelijk korte verhalen, gedichten en columns. Eind 2010 verscheen haar debuut Een smaak van liefde bij uitgeverij Prometheus. Sterre treedt op als verhalenvertelster en performer met het artiestencollectief Further Labelz, is maker voor VPRO Dorst en, samen met Eva Meijer, een van de initiatiefnemers van het literaire collectief De Jagers. Meer informatie vind je hier: http://www.dejagers.eu/dejagers.htm en ook hier: http://www.sterrevanrossem.nl/

Eva Meijer

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, schrijfster en singer-songwriter. Haar debuutroman Het schuwste dier kwam in 2011 uit bij uitgeverij Prometheus. Eva publiceert ook korte verhalen en gedichten in literaire tijdschriften als De Brakke Hond. Samen met Sterre van Rossem richtte ze het literaire collectief De Jagers op. Meer informatie vind je hier: http://www.evameijer.nl/

.

Tulp Fiction

Daan Heerma van Voss

foto: Merlijn Doomernik

Daan Heerma van Voss (1986) is schrijver, interviewer en historicus. Hij schrijft dingen, en daar hij krijgt hij voor betaald. Hij is een soort huurling. Hij heeft geschreven voor verscheidene websites, Tirade, De Revisor, Hollands Diep, De Gids, NRC Next, de VPRO-gids en schrijft vast voor Park Magazine, De Groene Amsterdammer en Das Magazin.

Ook is hij soms gespreksleider. Maar niet te vaak. In 2010 debuteerde hij niet alleen met zijn roman Een Zondagsman, maar verschenen ook De Kloof (interviews) en Wat we missen kunnen (essaybundel).
In 2011 verscheen Groeipijn (bloemlezing) en in januari van dit jaar kwam zijn nieuwste roman Zonder tijd te verliezen uit.

Meer weten? Http://www.daanheermavanvoss.nl

Foto: Willem Bosch

Willem Bosch

Willem Bosch ging na de filmacademie aan de slag als scenarioschrijver en schreef voor o.a. Feuten en Van God Los. In mei wordt zijn debuutroman Op Zwart verwacht. Een verhaal waarin de wereld plots gestopt is met draaien en Bram Stok, een geschiedenisleraar, zijn hele leven achterlaat om naar Vila do Porto te vluchten.

Meer weten? Volg Willem Bosch op Twitter of kijk hier!

2011


Karin Amatmoekrim
(Woorden in de Winter) 

foto: Peter Boer

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1977) is geboren uit een Javaanse moeder en Chinees-Creools-Indiaanse vader. Na het Gymnasium studeerde ze af aan de UvA als Letterkundige. Ze woont momenteel in Amsterdam. In 2004 debuteerde ze met Het knipperleven (Uitgeverij 521), dat lovend werd ontvangen door pers en publiek. Het boek werd omschreven als een existentialistische bildungsroman, waarin Amatmoekrim zonder reserves onderwerpen als eenzaamheid en dood aanpakte. In de jaren daarna schreef Karin nog twee romans, columns voor de nrc next, de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en enkele bundels met korte verhalen.

Amatmoekrims nieuwe roman Het gym kwam eind september 2011 uit bij Prometheus. Het boek oogstte veel lof in de literaire kritieken (vier sterren in het NRC, de Volkskrant en Vrij Nederland) en krijgt nu nog veel aandacht in de media.

Meer weten? http://www.amatmoekrim.com

Sidney Vollmer (Woorden in de Winter)

foto: Norbert Voskens

Sidney Vollmer (1983) besluit na zijn master Filmwetenschappen naar de filmacademie te gaan. Eerder al, in 2006, schreef en regisseerde Sidney als stage project Dood Spoor, een korte film met Nelly Frijda en Jop Joris, die voor verschillende Nederlandse Filmfestivals geselecteerd werd. In 2008, als eerstejaars op de filmacademie, schreef en regisseerde hij in de avonduren ADAM, een korte film die geselecteerd werd voor het Nederlandse Film Festival en genomineerd voor een NBC Universal Shocking Short Award. In 2009 is hij gestopt met de filmacademie om zelf verder te gaan, onder andere met zijn eigen bedrijf Dutch Courage Media.

In 2011 debuteerde Sidney Vollmer met ‘Alles Ruikt naar Chocola’ . niet alleen in boekvorm, maar ook als Boek app, die overal lovend wordt ontvangen.  Op dit moment is Sidney bezig met zijn tweede roman, met als werktitel ‘Teerling’.

Meer weten? http://www.vollmer.nl

Renske de Greef ( Hoofdstukken in de Herfst )

foto Sieger Sloot

Op zestienjarige leeftijd begon Renske (1984) met schrijven voor het online jongerenmagazine Spunk. Twee jaar later maakte ze daar furore met de columnsLust. Een gebundelde uitgave van deze columns verkocht meer dan 12.000 exemplaren. Voor Plan Nederland bezocht ze Afrika en op 1 december 2005 kwam het boekje Seks in Afrika uit ter gelegenheid van de Wereld AIDS Dag. Eind 2007 verscheen haar eerste roman Was alles maar konijnen. In 2009 kwam haar nieuwste roman uit, En je ziet nog eens wat, over de nieuwste subcultuur: die van jonge vrijwilligers in Afrika. Vanaf 29 maart 2010 nam De Greef de vaste column van Aaf Brandt Corstius in de nrc.next over.

Meer weten? Http://www.renskedegreef.nl 

Hanna Bervoets ( Hoofdstukken in de Herfst )

Hanna Bervoets (1984) studeerde Media en Cultuur

en journalistiek in Amsterdam.  Ze publiceert interviews, reportages en verhalen in o.a Volkskrant Magazine, Marie Claire, Elsevier Thema en Next.One, een tweewekelijkse column over het Amsterdamse uitgaansleven in stadsblad NL20, romans Of hoe waarom en Lieve Céline, toneelstuk ROES, wekelijkse column in Volkskrant Magazine,wekelijkse column in Viva, e.a.

Meer weten? Http://www.hannabervoets.nl

Arjen Lubach ( Zinnen in de Zomer )

foto: Hans Peter van Veldhoven

Arjen Lubach (Groningen, 1979) schrijft en speelt. Na een afgebroken studie Spaans, Zweeds en Wijsbegeerte aan de universiteit van Groningen varieerden de resultaten van zijn schrijven en spelen de afgelopen jaren o.a. in een toevallige nr. 2 in de top 40, drie literaire romans, theatervoorstellingen in Nederland en België, filmscripts, Burorenkema.nl, televisiepresentatie, voordrachten en toneelstukken.

In het voorjaar van 2011 ging de avondvullende voorstelling van het Monica da Silva trio in premiere en kwam zijn nieuwe roman Magnus uit, die inmiddels aan de vierde druk toe is en genomineerd is voor de longlist Gouden Uil. Meer weten? http://www.arjenlubach.nl

Martijn Simons ( Zinnen in de Zomer)

Martijn Simons (1985) studeerde Nederlandse taal en cultuur. Hij debuteerde eind 2009 met het korte verhaal ‘De cavia’ in De Gids. Zomerslaap is zijn eerste roman. Een prachtig geschreven, geestige roman over een kwetsbare puber, een snikhete zomer en een nieuwe stad die voorzichtig lonkt.

Meer weten? http://www.martijnsimons.nl

Janwillem Slort ( Letters in de Lente)

Janwillem Slort (1980) woonde  tijdens zijn jeugd in Amsterdam,

Foto bob Bronshof

Zaandam, IJmuiden, Tanzania, Zaandam en Breda. In 1998 behaalde hij zijn diploma aan het Stedelijk Gymnasium Breda. Daarna studeerde hij Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en Dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2001 werkte hij als regisseur en schrijver mee aan toneelprojecten voor gezelschappen als Poldertheater,Theatergroep Toetssteen en Het Syndicaat. Voor de eerste twee groepen fungeert hij daarnaast als artistiek leider. In 2006 verbond hij zich als tekstschrijver aan het VARA-programma De Wereld Draait Door, waarvoor hij nog steeds werkt. Van 2008 tot 2010 werkte hij aan zijn romandebuut Terwijl jij slaapt. Op dit moment werkt hij aan zijn tweede boek, met als werktitel Brand.

Meer weten? http://www.janwillemslort.nl

Marjolijn van Heemstra  ( Letters in de Lente )

Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam

foto Keke Keukelaar

en werkt als freelance journalist. Ze schrijft/schreef vooronder andere Trouw, nrc.next en National Geographic. In 2006 publiceerde ze samen met Hanina Ajarai het boek Land van werk en honing over de eerste generatie migrantenvrouwen in Nederland. Daarnaast schrijft ze theaterteksten, die ze deels zelf op de planken brengt. Ze is verbonden aan het Frascati theater in Amsterdam dat sinds 2007 een groot deel van haar voorstellingen produceert. Ook met haar gedichten treedt ze regelmatig op, zo was ze te zien tijdens het Noorderslag- en het Weerwoordfestival en Poetry Africa. Haar dichtbundel Als mozes had doorgevraagd is te beluisteren op haar website.

Meer weten? http://www.marjolijnvanheemstra.nl  

%d bloggers liken dit: